Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Wat is Colostrum

Wat is colostrum

Wat is colostrum, wat is biest?

De belangrijke stoffen in Biest en Colostrum. De geconcentreerde kracht van moedermelk
Bij de geboorte van een kalf produceert een koe een ruime hoeveelheid biest. In de meeste gevallen produceert de koe teveel. Het kalf gebruikt de eerste melk (biest) van de moederkoe en ontvangt daarmee alles wat het nodig heeft. Het kalf heeft bij de eerste 2 voedingen alles nodig om heel snel weerstand op te bouwen met o.a. de immunoglobulinen van de moederkoe. De overtollige biest wordt bewaard in een diep-vriezer.

Biest is een rijke complexe bron met ruim 150 stoffen. De belangrijkste;

Aminozuren, Immuun eiwitten (immunoglobulinen). Vitomune gebruikt uitsluitend colostrum met 30% immunoglobulinen.
Groeifactoren, Vitaminen, Cytokinen, Glycoproteïnen, Lactoferrine en Prolactine.

Colostrum ultiem superfood

Waarom is het zo'n bijzonder superfood? Een koe is weidedier. Van nature, dus in het wild, moet een kalf direct na de geboorte op eigen benen (poten) staan. En meteen kunnen lopen en rennen om te vluchten voor eventueel gevaar. Nog los van het feit dat ze alleen maar staand bij moeder kunnen drinken. De natuur heeft het zo georganiseerd dat het kalf direct na de geboorte, die eerste 12 uur, alles binnen krijgt voor een goede weerstand. Dat is pas een definite van superfood!

colostrum voor het kalf

Wat is lactoferrine

Lactoferrine is glycoproteïne dat zich bindt aan ijzer. Een glycoproteïne is een eiwit met daaraan gekoppeld een of meer suikereenheden, oligosachariden. Een lichaamseigen stof die je vindt in  witte bloedcellen en in het slijmvliesepitheel (zoals speeksel). "Ferrine" in de naam lactoferrine is afkomstige van de eigenschap van deze glycoproteïne om ijzer te binden. Lactoferrine tref je aan in moedermelk (colostrum) dat tot 10-15% lactoferrine bevat. Ook je tranen, speeksel en ander lichaamsvloeistoffen bevatten lactoferrine. Omdat de eerste melk van koeien (biest – colostrum) ook veel lactoferrine bevat wordt dit als voedingssupplement gebruikt. De colostrum van koeien is nagenoeg (99%) identiek aan menselijk colostrum.

Lactoferrine kent 2 vormen; hololactoferrine en apolactoferrine. De apo-vorm is nog niet gebonden aan ijzer en de holo-vorm is al wel gebonden aan ijzer. Om lactoferrine effectief te laten zijn in voedingssupplementen moet altijd de apo-vorm gebruikt worden. Het is de vraag of een voedingssupplement met lactoferrine wel zin heeft. In de mondholte kan het biofilms afbreken en daarmee het gebit beschermen. Het merk BioExtra gebruikt het bijvoorbeeld in tandpasta en mondspoelwater. In de maag wordt de lactoferrine beschadigt, bindt het zich aan ijzer (holo-lactoferrine) dat je vervolgens niet meer opneemt. Het effect van lactoferrine op de goedaardige bacteriën in je darmflora is niet altijd positief. Een mogelijke toepassing is er wel in huidverzorging.

lactoferrine

Waarom is lactoferrine belangrijk

Gramnegatieve bacteriën (pathogene, ziekmakende) bacteriën hebben ijzer (Fe3+) nodig. Als dit ijzer niet meer aanwezig is doordat de lactoferrine zich er aan bindt sterven de pathogene bacteriën. In de strijd om het ijzer verliezen de bacteriën. Lactoferrine wordt ook gebruikt om de darmflora te verbeteren maar dit moet wel beter onderzocht worden. Ook in wondzorg en in mondzorg om de mondflora te ondersteunen. Het is de eerste verdediging tegen indringers die via de slijmvliezen binnenkomen. Toepassingen aan de buitenkant van het lichaam.

De werking van lactoferrine

► Lactoferrine beschadigt de buitenste celwand van de bacteriën waardoor de cellen splitsen en afsterven. ► Lactoferrine voorkomt dat bacteriën zich hechten en voorkomt daarmee het ontstaan van een biofilm. In de mond is dit het gevolg van plaque. ► Lactoferrine is alleen schadelijk voor de “verkeerde” bacteriën. De goede, de gewenste bacteriën zoals bijvoorbeeld de lactobacillen die melkzuur in de darmflora produceren, zijjn niet afhankelijk van “vrij ijzer”. ► Lactoferrine is ook een bedreiging voor pathogene bacteriën maar ook voor gisten, virussen, parasieten en schimmels. ► Er zijn geen bijwerkingen bekend van lactoferrine. ► Omdat de bron waaruit de lactoferrine wordt gewonnen koemelk en/of colostrum is moeten mensen met een zuivel-allergie voorzichtig zijn.

Andere belangrijke inhoudsstoffen:
Endorfine, Interferron (IFN), Transferrine, PRP (prolinerijke polypeptiden), Lysozyme, Biotine (vitamine H of B8), Anti-trypsine.

Het overzicht van de belangrijkste en meest interessante complexen van werkzame bestanddelen van colostrum:

Groeifactoren IGF-1, IGF-2, TGF-ß, EFG, VEGF, FGF, GRF, TNF, NGF, PDGF .
Immunoglobulinen IgG, IgA, IgE, IgD, IgM .
Cytokinen Interleukine-1, interleukine-2, interleukine-10, interferonen, TNF
Hormonen: Cortisol (vrij T3), LH = L (uteinising) H (vrije T4), FSH = F (ollicle) S(STIMULEREN) H(ormoon), testosteron, calcitonine, Estradiol, [P (ara) T (hyroid) H], Progesteron (insuline), DHEA (osteocalcine)
Aminozuren: alle aminozuren, met name de essentiële aminozuren.
Vitaminen: Vitamine A, Thiamine (Vit.B1), Riboflavine (Vit. B2), Pyridoxine (Vit. B6), Cobalamine, foliumzuur, vitamine C, Cholecalciferol (Vit. D3), tocoferol (Vit. E), Ubiquinone (co-enzym Q10 )
Mineralen: Natrium, kalium, calcium, magnesium, ijzer, koper, zink, chroom, fosforzuur, Selenium
Organische moleculen: Transferrine, Lactoferrine, Creatine, creatinine
Andere moleculen: Alpha Lactoalbumine, xanthine oxidase, hemopexin, lysozym, L-Carnitine, Endorfine, Telomerase, Polypeptiden rijk aan Proline .
Bestel hier uw colostrum-capsules, colostrum-concentraat en colostrum-poeder.

Colostrum gebruiken

Gebruik van colostrum: Innemen met ruim (lauw) water, een half uur voor het ontbijt, of 2 uur na een maaltijd. Na inname 10 minuten geen hete voeding of vloeistof (koffie, thee, melk) gebruiken. Kan samen met multi-vitaminen gebruikt worden. Colostrum poeder kun je ook toevoegen aan je proteïnen-shake.

Dosering: volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar: dagelijks 1 maal 1-2 capsules of gedurende 1 week dagelijks 3 x 2 capsules voor de maaltijd. Capsules mogen geopend worden om de inhoud toe te voegen aan vloeistof of voeding (smoothie). Poeder wordt gedoseerd van 1 tot 6 gram per dag. Overleg eventueel met een professional.

Bewaren van colostrum: Koel, droog en donker bewaren.