Live Chat

Wat is colostrum

Wat is colostrum of biest

Wat is colostrum, wat is biest?

De belangrijke stoffen in Biest en Colostrum. De geconcentreerde kracht van moedermelk

Bij de geboorte van een kalf produceert een koe een ruime hoeveelheid biest. In de meeste gevallen produceert de koe teveel. Het kalf gebruikt de eerste melk (biest) van de moederkoe en ontvangt daarmee alles wat het nodig heeft. Het kalf heeft bij de eerste 2 voedingen alles nodig om heel snel weerstand op te bouwen met o.a. de immunoglobulinen van de moederkoe. De overtollige biest wordt bewaard in goed afgesloten genummerde kunststof emmers in een diep-vriezer.

In Nederland verzamelt de producent van Vitomune-Colostrum bij 600 melkeehouders de biest. Met speciale vries-vrachtwagens wordt de biest verzameld en wordt deze naar de productielocatie gebracht. Elke emmer bevat een datum en de locatie waar de biest is opgehaald.

Biest is een rijke complexe bron met ruim 150 stoffen. De belangrijkste;

 • Aminozuren, Immuun eiwitten (immunoglobulinen). Vitomune gebruikt uitsluitend colostrum met 30% immunoglobulinen.
 • Groeifactoren, Vitaminen, Cytokinen, Glycoproteïnen, Lactoferrine en Prolactine.

Wat is lactoferrine

Lactoferrine is glycoproteïne dat zich bindt aan ijzer. Een glycoproteïne is een eiwit met daaraan gekoppeld een of meer suikereenheden, oligosachariden. In het lichaam wordt het gemaakt witte bloedcellen en in het slijmvliesepitheel (zoals speeksel). "Ferrine" in de naam lactoferrine is afkomstige van de eigenschap van deze glycoproteïne om ijzer te binden. Lactoferrine tref je aan in moedermelk (colostrum) dat tot 10-15% lactoferrine bevat. Ook je tranen, speeksel en ander lichaamsvloeistoffen bevatten lactoferrine. Omdat de eerste melk van koeien (biest – colostrum) ook veel lactoferrine bevat wordt dit als voedingssupplement gebruikt. De colostrum van koeien is nagenoeg (99%) identiek aan menselijk colostrum.

Lactoferrine kent 2 vormen; hololactoferrine en apolactoferrine. De apo-vorm is nog niet gebonden aan ijzer en de holo-vorm is al wel gebonden aan ijzer.

Waarom is lactoferrine belangrijk

Gramnegatieve bacteriën (pathogene, ziekmakende) bacteriën hebben ijzer (Fe3+) nodig. Als dit ijzer niet meer aanwezig is doordat de lactoferrine zich er aan bindt sterven de pathogene bacteriën. In de strijd om het ijzer verliezen de bacteriën. Lactoferrine wordt ook gebruikt om de darmflora te verbeteren, in wondzorg en in mondzorg om de mondflora te ondersteunen. Het is de eerste verdediging tegen indringers die via de slijmvliezen binnenkomen.

► Lactoferrine beschadigt de buitenste celwand van de bacteriën waardoor de cellen splitsen en afsterven. ► Lactoferrine voorkomt dat bacteriën zich hechten en voorkomt daarmee het ontstaan van een biofilm. In de mond is dit het gevolg van plaque. ► Lactoferrine is alleen schadelijk voor de “verkeerde” bacteriën. De goede, de gewenste bacteriën zoals bijvoorbeeld de lactobacillen die melkzuur in de darmflora produceren, zijjn niet afhankelijk van “vrij ijzer”. ► Lactoferrine is ook een bedreiging voor pathogene bacteriën maar ook voor gisten, virussen, parasieten en schimmels. ► Er zijn geen bijwerkingen bekend van lactoferrine. ► Omdat de bron waaruit de lactoferrine wordt gewonnen koemelk en/of colostrum is moeten mensen met een zuivel-allergie voorzichtig zijn.

Andere belangrijke inhoudsstoffen:

Endorfine, Interferron (IFN), Transferinne, PRP (prolinerijke polypeptiden), Lysozyme, Biotine (vitamine H of B8), Anti-trypsine.

Het overzicht van de belangrijkste en meest interessante complexen van werkzame bestanddelen van colostrum:

 • Groeifactoren IGF-1, IGF-2, TGF-ß, EFG, VEGF, FGF, GRF, TNF, NGF, PDGF .
 • Immunoglobulinen IgG, IgA, IgE, IgD, IgM .
 • Cytokinen Interleukine-1, interleukine-2, interleukine-10, interferonen, TNF
 • Hormonen: Cortisol (vrij T3), LH = L (uteinising) H (vrije T4), FSH = F (ollicle) S(STIMULEREN) H(ormoon), testosteron, calcitonine, Estradiol, [P (ara) T (hyroid) H], Progesteron (insuline), DHEA (osteocalcine)
 • Aminozuren: alle aminozuren, met name de essentiële
 • Vitaminen: Vitamine A, Thiamine (Vit.B1), Riboflavine (Vit. B2), Pyridoxine (Vit. B6), Cobalamine, foliumzuur, vitamine C, Cholecalciferol (Vit. D3), tocoferol (Vit. E), Ubiquinone (co-enzym Q10 )
 • Mineralen: Natrium, kalium, calcium, magnesium, ijzer, koper, zink, chroom, fosforzuur, Selenium
 • Organische moleculen: Transferrine, Lactoferrine, Creatine, creatinine
 • Andere moleculen: Alpha Lactoalbumine, xanthine oxidase, hemopexin, lysozym, L-Carnitine, Endorfine, Telomerase, Polypeptiden rijk aan Proline .

Bestel hier uw colostrum-capsules, colostrum-concentraat en colostrum-poeder.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x